Bilde: Bjørn Lillelien er utgavens baseprofil. Tatt av Photoevent

Bli kjent med vår baseprofil

Jeg startet i Havlandet Havbruk i 2002, fordi det skulle skapes en ny industri med oppdrett av torsk. Bjørn Lillelien har en bred bakgrunn fra industrien, og planen var at oppdrett av torsk skulle bli stor industri og god butikk. Vi var nok for tidlig ute – men i dag ser vi resultatet av pågangsmotet og viljen til å satse i vanskelige tider.

Visjonen til eierne var å skaffe inntil 20 konsesjoner for matfisk i sjø. Det endte opp med totalt 5 utsett på 2 lokasjoner, og jeg hadde det overordnete ansvaret for disse. Vi var veldig optimistiske i starten, men erfarte raskt at det var mer utfordrende enn vi trodde. Etter flere omganger med sykdom og store tap sa styret nei i 2008. Det ble bestemt at vi heller skulle satse på produksjon og salg av torskeyngel. Her har Havlandet og eierne aldri gitt opp, og er derfor blitt verdens beste i sitt fag.

Havlandet Marin Yngel ligger helt i front i produksjon av berggylt, torsk og laks – ja de er faktisk uslåelige både nasjonalt og internasjonalt.

«Altmuligingeniør» hos INC

Bjørn forteller at han har hatt mange ulike oppgaver hos INC. Han var mellom annet engasjert i INC vedlikehold i Svelgen i en kort periode, og senere i INC Energi med gassifisering i Holland. Fra 2009 til 2013 var jeg i to perioder engasjert i Saga Fjordbase sin tekniske avdeling, og jobbet mye for å øke subsea- aktiviteten i bedriften. Dette var nok bare delvis vellykket.

Papirtigeren

Da torskemarkedet falt ut i 2014 startet vi med oppdrett av berggylt som rensefisk, og det er fremdeles en stor suksess. Takket være dyktige og tålmodige medarbeidere og eiere. Fra 2015 har Bjørn jobbet med konsesjonssøknader og hatt dialogen med institusjonene som behandler søknadene. I denne perioden har jeg også vært mye involvert i den tekniske utviklingen av Havlandet Marin Yngel og Havlandet Ras Pilot. Jeg er egentlig pensjonist, smiler den spreke 74-åringen, men har nå en prosjektrelatert deltidsjobb. Jeg er veldig imponert og takknemlig for å få være med på reisen med landbasert oppdrett.

Bilde: Her ser vi Jarle Småbrekke, Stig Guddal og Bjørn Lillelien i arbeid med torsk tilbake til 2004.

Fra 3 til 30

Havlandet Marin Yngel ligger helt i front i produksjon av berggylt, torsk og laks – ja de er faktisk uslåelige både nasjonalt og internasjonalt. Satsingsviljen og -evnen til eierne her er fenomenal, noe som har medført mye lokalbasert kompetanse. Da denne satsingen startet var det 3 personer som jobbet med det – nå er det over 30. Selv jobber jeg mye alene med papirarbeidet, men samtidig i tett samarbeid med mellom anna Halvard Hovland – som er selve hjernen bak arbeidet til Havlandet.

Liker å jobbe

På spørsmål om hvorfor han – i en alder av 74 år – fremdeles er på jobb på basen, er Bjørn Lillelien klar. Jeg liker å jobbe og jeg har helse til det. Samtidig vektlegger han at det må være vilje til å ha han der – og det må være bruk for kompetansen hans. Det er givende å jobbe i lag med mange flotte kollegaer. Det går fantastisk bra med fisken, og jeg har stor tro på fremtiden med satsing på både torsk og laks. Denne satsingen er viktig for Florø, og for meg har det vært veldig spennende å få være med.

Fjellet kaller

Bjørn holder seg i form med å gå lange turer med hunden. Det er viktig for både meg og bikkja, smiler han. Elles er industrimannen fra «de mørke daler» i industribygda Rjukan på fjellet så ofte som mulig. Å være på hytta på Hardangervidda har alltid vært en viktig del av livet. Vidda er fantastisk.

Det går fantastisk bra med fisken, og jeg har stor tro på fremtiden med satsing på både torsk og laks. Denne satsingen er viktig for Florø!

Del gjerne dette innlegget

Kanskje dette også interesserer deg?

Fjord Base, forsyningsbase, offshore wind, Florø, forsyning, supply, olje og gass