Bilde: Gjengen på Havlandet i helt nye lokaler ytterst på Gaddholmen. Foto: Photoevent

Bli med på reisen til Havlandet

Havlandet har fått sin egen Facebook side! Vi håper du vil følge de for å se hvordan det går med torsken, berggylten og RAS Piloten. Planen er å utvide tilstedeværelsen på digitale plattformer, men i mellomtiden kan du finne all informasjon på hjemmesiden til INC Gruppen.

Her på Fjord Base har Havlandet bygget en pilot der de lærer seg RAS teknologi, der vannet renses og brukes flere ganger. Med RAS teknologi kan de drive med animalsk matproduksjon med minst mulig miljømessig fotavtrykk. Etter å ha produsert slakteklar laks to ganger, tester de nå ut hvordan torsken trives i anlegget. Dette synes Innovasjon Norge er såpass spennende at de bidrar med 7 millioner kroner! Sammen med dem skal Havlandet teste flere parameter som kan hjelpe torskenæringen å vokse videre.

Samtidig står verdens største yngelanlegg for torsk klar helt i vest og fra desember skal de levere mange millioner torskeyngel på 2 gram til kundene. Yngelanlegget, som Havlandet bygger sammen med Norcod, er tegnet og satt opp av Florøværinger med en ambisiøs fremdriftsplan. De ansatte har gjort sitt for å sikre en god første produksjon. Det siste innkjøpet i anlegget er et juletre som skal bidra til at det blir koselig å komme på jobb i desember måned.

Havlandet arbeider nå med den sjuende generasjonen torsk. De ser en tydelig utvikling fra generasjon til generasjon. Torsken fra den siste generasjonen var 10 gram i starten av 2022. Den samme fisken vil være rundt 3,5 kilo før utgangen av året.

Bilde: Driftssjef Fredrik og lærling Isabell inspiserer torsken som nå er satt i RAS anlegget. Foto: Photoevent

Dette er innovasjon i praksis. Det finnes ingen fasit eller lærebøker som forklarer hvordan det skal jobbes med landbasert oppdrettstorsk i dag. Arbeidet er preget av kontinuerlig utvikling og innovasjon. I år fant Havlandet en faktor som kan sikre at torsken vokser raskere hele livet. De satte torsken i ulike temperaturer og gjennom dette fant de ut at om torsken går på varmere vann under påvekst, vil den vokse raskere også etter at den går over på kaldt vann.

Resultatene testes ved å la en gruppe med yngel gå på kaldt vann og en gruppe først på litt varmere vann, for så gå over på lavere temperatur. Den første gruppen brukte 10 uker på å vokse fra 8 gram til 100 gram. Gruppen som først fikk varmt vatn (11 grader) og så gikk over på råvann (8,5 grader) vokste dobbelt så fort og var over 200 gram etter uker.

– Det er alltid kjekt når testingen og prosjektene våre gir gode og tydelige resultat. Det er nyttig læring vi tar med oss videre i produksjonen. Det vil også styrke avlsmaterialet ytterligere, sier daglig leder Halvard Hovland til Firdaposten som laget en fin sak om vår nye oppdagelse.

Torskenæringen er på vei opp og frem! Torsken vokser raskere og den er tammere, fôret er mer tilpasset, utstyret er på plass og Havlandet har fått kontroll på levende fôr til de første ukene i torsken sitt liv. Det er dermed mange selskap som nå satser stort og alle er en del av Det Norske Torskenettverket. Nettverket hadde i september en samling her i Florø med 71 deltakere fra hele landet. Da var det gøy å vise de rundt på Fjord Base slik at de kunne se hvor torsken starter reisen sin. Vi benyttet også muligheten til å introdusere dem for vårt eget lokale bryggeri; Kinn Øl.

Bilde: Isabell sammen med 7. generasjon av Havlandet stammen. Foto: Photoevent.

Del gjerne dette innlegget

Kanskje dette også interesserer deg?

Fjord Base, forsyningsbase, offshore wind, Florø, forsyning, supply, olje og gass