Fornybar

13. juni 2025

Arealplanen 
blir 
avgjørende 
for 
Fjord 
Base

Illustrasjon: Multiconsult og LINK Arkitektur

Kinn kommune jobber nå med en ny arealplan som skal gjelde for hele kommunen. Planen er viktig, ettersom gamle Vågsøy fortsatt har en plan fra 2002 og Flora fra 2017. Forslaget har vært på høring, og det kom inn rundt 500 innspill. Målet er å sende ut planen på en ny og siste høringsrunde sommeren 2025. Kommunen ønsker å legge til rette for åpenhet og debatt i forkant av den politiske behandlingen, med mål om å få vedtatt planen innen utgangen av året.

Fjord Base Gruppen har gitt tydelige innspill til planen, basert på våre fremtidsplaner og behov. Planen er helt avgjørende for videre utvikling av basen. En prognose fra Arkwright Research viser at aktiviteten på Fjord Base vil øke de neste årene, før den flater ut og faller betydelig frem mot 2050. Tidligere advarsler om at oljen ikke varer evig, ser nå ut til å slå til.

Derfor arbeider vi målrettet med nye satsingsområder som hydrogen, ammoniakk, havvind, datasenter og tjenester til forsvarssektoren. Av disse har vi størst tro på havvind som en mulig arvtaker som kan sikre fortsatt aktivitet, arbeidsplasser og verdiskaping i regionen.

Prognosen fra Arkwright Research viser at oljerelaterte aktiviteter på Fjord Base vil øke de neste årene før den flater ut og faller betydelig frem mot 2050. Illustrasjon.
Prognosen fra Arkwright Research viser at oljerelaterte aktiviteter på Fjord Base vil øke de neste årene før den flater ut og faller betydelig frem mot 2050.

Havvind som ny motor for vekst

Regjeringen har en ambisjon om å utvikle 30 GW havvind innen 2040. Norge har alle forutsetninger for å lykkes: 50 års offshore-erfaring, solide fagmiljøer og noen av verdens mest stabile vindforhold. NVE har, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, pekt ut 20 mulige utredningsområder – flere av de mest attraktive ligger langs Vestlandskysten under betegnelsen Vestavind.

Regjeringen har en ambisjon om å utvikle 30 GW havvind innen 2040. Norge har alle forutsetninger for å lykkes: 50 års offshore-erfaring, solide fagmiljøer og noen av verdens mest stabile vindforhold.

Fjord Base Gruppen ønsker å ta en tydelig posisjon i dette markedet. Vi har lang erfaring med baseutvikling og logistikk, god infrastruktur, skjermet farvann, dypvannskai, fleksible arealer og nærhet til de aktuelle havvindområdene. Konkurransen mellom norske baser er tøff, men vi har sterke forutsetninger for å lykkes.

Illustrasjonen er laget av og i samarbeid med Mamout og viser hvor mange monopiles vi kan mellomlagre vest på basen. På kort sikt kan også areal fra Havland benyttes. Illustrasjon.
Illustrasjonen er laget av og i samarbeid med Mamout og viser hvor mange monopiles vi kan mellomlagre vest på basen. På kort sikt kan også areal fra Havland benyttes.


Mens vi venter på at norsk havvindutbygging skal ta fart, jobber vi allerede aktivt mot Storbritannia – et av verdens største og mest modne havvindmarkeder. Der er målet 50 GW innen 2030, og behovet for havnekapasitet er stort.

– Her kan Fjord Base Gruppen bidra med god lagringskapasitet og levere effektive logistikktjenester for havvindkomponenter som monopiles og jackets, forteller Bjørn Erik Kringstad, leder for salg, marked og kommunikasjon i Fjord Base Gruppen.

Smart arealbruk gir nye muligheter

I vårt innspill til arealplanen har vi fremhevet flere behov for å legge til rette for ny og fremtidig aktivitet:

  • Utbygging av kaier på Naustholmen og regulering av tilhørende sjøområder for å styrke dagens aktivitet.
  • Utvidelse mot sør på Perholmen og effektiv fortetning av allerede utbygd område.
  • Avsetning av sjøområder til midlertidig lagring av flytere og vindturbiner.
  • Bevaring av Grønenga som regulert industriområde, med nærhet til etablert industri og infrastruktur.

Vi mener at nye næringsområder bør lokaliseres der det allerede finnes industri, kompetanse og infrastruktur.

For å unngå unødig nedbygging av natur, må dagens næringsarealer utnyttes så effektivt som mulig. Derfor har vi også redusert vårt planlagte arealbehov for havvind, og tatt ut området i nordlige Årebrotsfjorden og deler av Terøya fra våre planer.

Samarbeid med Havland gir synergieffekter

Fjord Base Gruppen står ikke alene i utviklingen – samarbeid med andre aktører er avgjørende for en helhetlig og bærekraftig utvikling. Vest på Fjord Base har Havland store ambisjoner. Selskapet utvikler landbasert oppdrett av torsk, laks og berggylt, og har planer om å utvikle området Rota nord til industriformål. Dette vil samtidig kunne frigjøre nytt areal sør for Perholmen ved bruk av kortreist steinmasse fra Rota.

Illustrasjonen viser Fjord Base Gruppen sine innspill til areaplanen. Illustrasjon Multiconsult.
Illustrasjonen viser Fjord Base Gruppen sine innspill til areaplanen. Illustrasjon Multiconsult.


– Dette er en vinn-vinn-situasjon for både Fjord Base Gruppen og Havland – og ikke minst positivt for miljøet, sier en engasjert Bjørn Inge Igland.

Havland nådde nylig en viktig milepæl da de som første i verden leverte 50 tonn landbasert oppdrettstorsk av førsteklasses kvalitet til slakt.

– Det viser at vi både har teknologi og kompetanse for storskala produksjon. Vi har store ambisjoner for videre vekst, men har kun areal tilgjengelig i 3 – 4 år fremover. For å kunne utvikle oss videre, er tilgang på nytt areal helt avgjørende, avslutter Bjørn Inge.

Bildet viser hvordan Havland tenker å utvikle Rota og hvordan dette vil gi gode synergieffekter med utvidelse av nytt areal sør om Perholmen. Illustrasjonsfoto.
Bildet viser hvordan Havland tenker å utvikle Rota og hvordan dette vil gi gode synergieffekter med utvidelse av nytt areal sør om Perholmen.